


Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Activitatile proiectului
- Informarea publicului cu privire la activitatile proiectului si oportunitatile create prin intemerdiul a 20 de seminarii de informare organizate in toate judetele regiunii Sud Muntenia.
Seminariile de informare se vor organiza in cele mai importante orase si municipii / resedinte de judet ale regiunii: Ploiesti, Campina, Sinaia, Valenii de Munte, Targoviste, Titu, Gaesti, Calarasi, Oltenita, Fetesti, Slobozia, Alexandria, Rosiori de Vede, Campulung Muscel, Topoloveni, Giurgiu, Pitesti, Curtea de Argea, Mioveni si Bolintin Vale. In cadrul acestor seminarii grupul tinta de 600 de persoane va primi informatii referitoare la programul de formare antreprenoriala, criteriile de recrutare si selectie a grupului tinta, metodologia de selectie a planurilor de afaceri care vor primi finantare in cadrul proiectului.
- Selectie, recrutare si monitorizare grup tinta.
Se va avea in vedere recrutarea si selectarea unui numar de 450 de persoane (someri si inactivi, inclusiv studenti / angajati, inclusiv persoane care desfasoara o activitate independenta) din toate judetele regiunii vizata de proiect, care vor beneficia de un program de formare profesionala in antreprenoriat modern si inovativ in vederea dezvoltarii competentelor antreprenoriale dar si a capacitatii de a elabora planuri de afaceri viabile si sustenabile.
- Derularea programului de formare antreprenoriala.
Vor fi organizate 18 cursuri in cele mai importante orase din regiunea vizata – Pitesti, Topoloveni, Targoviște, Titu, Slobozia, Fetesti, Alexandria, Rosiori de Vede, Giurgiu, Bolintin Vale, Calarasi, Oltenita, Ploiesti, Sinaia, Campina si Vălenii de Munte.
Programul de formare antreprenoriala, de tip ,,Perfectionare”, autorizat ANC va avea o durata de 60 de ore (30 ore pregatire teoretica si 30 ore aplicatii practice/workshop) structurat pe 5 module x 12 ore / modul, astfel: M1. Utilizarea sistemelor informatice in business, M2. Management organizational si Resurse umane, M3. Comunicare, negociere in afaceri si elemente de marketing, M4. Management financiar si elaborare plan de afaceri, M5. Managementul mediului si dezvoltarii durabile.
- Organizarea concursului de planuri de afaceri in vederea selectiei celor 54 de idei finantabile.
Metodologia de organizare si desfasurare a competitiei de idei de afaceri prevede parcurgerea urmatoarelor etape de desfasurare a concursului:
Etapa I: Publicarea on-line a regulamentului de concurs si a anexelor aferente / formularelor specifice prin intermediul unui instrument / sistem informatizat special dezvoltat si operationalizat in proiect cu scopul sustinerii si dezvoltarii antreprenoriatului in regiunea vizata.
Etapa II: Selectarea celor mai bune 54 de idei de afaceri conform grilei de punctaj on-line.
Etapa III: Organizarea sustinerii planurilor de afaceri de catre initiatori in fata unui juriu format din 5 membri (reprezentanti ai mediului de afaceri si ai patronatelor din aria de implementare a proiectului, reprezentant al institutiilor financiare bancare sau non-bancare) pentru a se clarifica aspectele sensibile ale planurilor prezentate in concurs si pentru a se stabili valoarea finala a finantarii acordate.
Etapa IV: Prezentarea celor 54 de afaceri care vor fi finantate in cadrul proiectului, cu respectarea conditiilor impuse si intocmirea unei liste de rezerva. Aceasta lista finala a planurilor castigatoare, precum si lista de rezerva vor fi publicate si on-line in sectiunea 1 a sistemului informatizat.
- Organizarea si efectuarea stagiilor de practica pentru cei 54 de viitori antreprenori.
Persoanele ale caror planuri de afaceri au fost selectate in vederea acordarii ulterioare a ajutorului de minimis, vor fi plasate in intreprinderi de profil existente, functionale, a caror activitate economica face parte din aceeasi grupa CAEN cu cea aferenta planului de afaceri selectat, in vederea efectuarii unui stagiu de practica de 40 de ore cu scopul de a se familiariza cu tipologia de afacere, cu domeniul, cu mediul de lucru si de afaceri, si pentru a observa punctele tari si slabe ale propriei afaceri pe care urmeaza sa o dezvolte cu ajutorul subventiei acordate prin proiect.
- Furnizarea serviciilor de consiliere / consultanta / mentorat in vederea acordarii de asistenta pentru infiintarea si demararea celor 54 de afaceri.
Serviciile de consiliere / consultanta / mentorat se vor aplica tuturor celor 54 de persoane selectate in urma concursului de planuri de afaceri, individual, in grup si online (prin intermediul retelelor de socializare si al email-ului) dupa o metodologie si cu ajutorul unor instrumente realizate de catre partenerii implicati (fise de consiliere si consultanta) si in deplin consens cu nevoile afacerilor infiintate la nivelul fiecarui beneficiar.
Activitatile vor avea ca scop sprijinirea membrilor GT in initierea afacerilor (consultanta juridica pt. infiintare, consultanta legislativa in vederea obtinerii autorizatiilor specifice domeniului de activitate ales, consultanta financiara si optimizare plan de afaceri etc.) si integrarea lor in mediul concurential si de afaceri (strategii de marketing / promovare / strapungere a pietii, strategii comerciale si de negociere etc.). Astfel consultanta se va materializa prin revizuirea planurilor de afaceri castigatoare astfel incat ele sa devina afaceri viabile si prin infiintarea unor solutii privind asigurarea profitabilitatii, sustenabilitatii start-up-urilor infiintate in cadrul proiectului si optimizarea businessului propus. Activitatile de mentorat vor presupune: indrumare, sfatuire, sprijin, ghidare spre dezvoltare, orientarea spre solutii, valorificarea experientelor anterioare, integrarea in comunitatea oamenilor de afaceri etc.
- Infiintarea si demararea afacerilor.
Infiintarea si demararea celor 54 de afaceri finantate in cadrul proiectului, minim 2 afaceri in fiecare judet al regiunii de implementare.
- Monitorizarea functionarii si dezvoltarii celor 54 de afaceri infiintate prin intermediul a doua birouri de monitorizare si verificare afaceri.
- Decontarea sumelor aferente implementarii planurilor de afaceri.
- Derularea programului de monitorizare a celor 54 de noi afaceri infiintate in vederea asigurarii sustenabilitatii acestora.
- Realizarea unei cercetari privind mediul antreprenorial al regiunii Sud Muntenia si elaborarea unei strategii de sustinere a antreprenoriatului la nivel local.
- Elaborarea si diseminarea strategiei de sustinere a antreprenoriatului prin organizarea de 7 mese rotunde (1 / judet) in vederea dezvoltarii de planuri locale de actiune pentru sustinerea antreprenoriatului subsumate strategiei.
Rezultate anticipate:
- 20 de seminarii de informare organizate, 600 de persoane informate despre beneficiile antreprenoriatului, criteriile de selectie in grupul tinta, programul de formare profesionala si criteriile de selectie a planurilor de afaceri;
- 450 de persoane recrutate, selectate si inregistrate in grupul tinta, incluse in formare profesionala in antreprenoriat;
- 18 cursuri de perfectionare „Competente antreprenoriale”;
- 1 concurs de planuri de afaceri organizat;
- 54 de planuri de afaceri (49 din randul absolventilor + 5 din publicul larg) selectate in vederea finantarii;
- Minimum 108 locuri de munca nou create in cadrul celor 54 de intreprinderi nou infiintate.